W ,,Zielonej Krainie"
Uczniowie klas czwartych wzięli udział w warsztatach kulinarno-edukacyjnych ,,Zielona Kraina"
Szczególna uwaga uczestników warsztatów została zwrócona na zmniejszenie spożycia cukrów prostych, a także produktów pochodzenia zwierzęcego i sztucznie wzbogacanych. Program warsztatów został tak ułożony, by przekazać jego uczestnikom najbardziej przydatne informacje i porady, których stosowanie prowadzi do odniesienia korzyści ekologicznych, ekonomicznych, ale przede wszystkim, zdrowotnych. Udowodnione jest bowiem, że zwiększenie spożycia produktów roślinnych przy jednoczesnym ograniczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia, a nawet cofania się skutków tzw. chorób cywilizacyjnych, m.in.: nadciśnienia, cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia i większości nowotworów.
Dzieci były bardzo zadowolone z uczestnictwa w warsztatach. Dostały ciekawe przepisy, którym mogą sprostać.