„WARZYWA, OWOCE – NIE ZASZKODZI ZJEŚĆ”
Czwartego dnia Tygodnia Zdrowego Odżywiania w naszej szkole realizowany był program edukacyjny pt. „Warzywa, owoce – nie zaszkodzi zjeść”.
Celem tego przedsięwzięcia było zachęcenie uczniów do systematycznego spożywania warzyw i owoców uprawianych tradycyjnymi metodami. Uczestnicy podzieleni na 6 grup w zależności od koloru owoców i warzyw wykonywali zadania opisane w kartach pracy.
Po obejrzeniu kilku slajdów z prezentacji pt. „Skąd się biorą warzywa i owoce w naszej kuchni?” uczniowie pracując w grupach dokonywali wyboru, oceniali przydatność przedstawionych owoców lub warzyw do konsumpcji, a wybory swoje uzasadniali. W dalszej części prezentacji przekazane zostały informacje dotyczące sposobów prawidłowej uprawy, ochrony, pielęgnacji i przechowywania roślin.
Kolejne zadanie zachęciło uczniów do zabawy, której celem było udowodnienie, że nie wystarczy „lubić” i spożywać wybrane owoce i warzywa, ale korzystać z ich różnorodności, gdyż posiadają różne cechy i dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych. Poszczególne grupy – kolory otrzymały zestawy informacji dotyczących wartości pokarmowych wybranych owoców i warzyw.
Ich zadaniem był wybór trzech najbardziej wartościowych owoców i warzyw, wklejenie do kart pracy informacji na ich temat i zareklamowanie przed innymi grupami, zachęcając pozostałych uczniów do ich częstego spożywania. Na zakończenie odbyła się degustacja przygotowanych przez uczniów kl. V-VI warzyw i owoców. Liderzy poszczególnych klas z zawiązanymi oczami próbowali odgadnąć jaki to owoc a może warzywo. Wszyscy bardzo dobrze się bawili i wiedzę przyswajali, zatem w nagrodę zostali poczęstowani zdrowymi, ekologicznymi owsianymi ciasteczkami, które własnoręcznie wykonała i upiekła uczennica kl. VI.