Warsztat kulinarny dla uczniów klas O- III
Realizacja Programu „5 porcji warzyw i owoców w szkole”
Dnia 29 października 2014 roku uczniowie klas O- III uczestniczyli w warsztacie kulinarnym pt. „ Zdrowie w szklance” prowadzonym przez rodziców- p. Magdalenę Szyszkę i p. Beatę Gut.
Zajęcia rozpoczęły się prezentacją multimedialną, dzięki której uczniowie zapoznali się z wartościami odżywczymi warzyw i owoców. Jesienne warzywa były inspiracją do wykonania przez dzieci warzywnych kukiełek, które wykorzystane zostały jako rekwizyty w inscenizacji wiersza J. Brzechwy „ Na straganie”. Zaproszone mamy w dalszej części zajęć zaprezentowały działanie sokowirówki, omówiły zasady bezpiecznego korzystania z urządzenia oraz wspólnie z uczniami zrobiły sok warzywno-owocowy. W czasie warsztatów dzieci śpiewały piosenki związane ze zdrowym odżywianiem oraz uczestniczyły w zabawie „Owoc czy warzywo?”. Wzięły także udział w konkursie „ W krainie warzyw i owoców”. Uczniowie rozpoznawali, nazywali oraz kosztowali owoce i warzywa, rozwiązywali zagadki ,rebusy, itd. Na zakończenie wykonali ilustracje ulubionego owocu lub warzywa, które można podziwiać na klasowych galeriach. Największą atrakcją tego spotkania była wspólna degustacja soku i musu owocowo-warzywnego.