Powrót do BlogowiSKO Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Harkabuzie
Warsztat kulinarny   dla uczniów klas O- III

Warsztat kulinarny dla uczniów klas O- III

Warszawa 06.11.2014

Realizacja Programu „5 porcji warzyw i owoców w szkole”

Dnia 29 października 2014 roku uczniowie klas O- III uczestniczyli  w warsztacie kulinarnym  pt. „ Zdrowie w szklance” prowadzonym przez rodziców- p. Magdalenę Szyszkę i p. Beatę Gut.
Zajęcia rozpoczęły się prezentacją multimedialną, dzięki której uczniowie zapoznali się z wartościami odżywczymi warzyw i owoców. Jesienne warzywa były inspiracją do wykonania przez dzieci warzywnych kukiełek, które wykorzystane zostały jako rekwizyty w inscenizacji wiersza  J. Brzechwy „ Na straganie”. Zaproszone mamy w dalszej części zajęć zaprezentowały działanie sokowirówki, omówiły zasady bezpiecznego korzystania  z urządzenia oraz wspólnie z uczniami zrobiły sok warzywno-owocowy. W czasie warsztatów dzieci śpiewały piosenki związane ze zdrowym odżywianiem oraz uczestniczyły w zabawie „Owoc czy warzywo?”. Wzięły także udział w konkursie „ W krainie warzyw i owoców”. Uczniowie rozpoznawali, nazywali oraz kosztowali owoce i warzywa, rozwiązywali zagadki ,rebusy, itd. Na zakończenie wykonali ilustracje ulubionego owocu lub warzywa, które można podziwiać na klasowych galeriach. Największą atrakcją tego spotkania była wspólna degustacja soku i musu owocowo-warzywnego.

Pozostałe wpisy z tej kategorii

Mikołajki

11.12.2015
Do nas przybył Mikołaj, a wkrótce my będziemy Mikołajem.
Więcej Mikołajki

Dzień Ziemi

22.04.2024
Tegoroczne obchody Dnia Ziemi odbyły się pod hasłem "Planeta kontra tworzywa sztuczne".
Więcej Dzień Ziemi