Tydzień Zdrowego Odżywiania - Wyjazd do piekarni
W dniach 7-11.03.2016 r. obchodzimy w szkole Tydzień zdrowego odżywiania. Podejmowane przez nas działania mają na celu kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania oraz budzenie zainteresowania własnym zdrowiem.
Pierwszego dnia udaliśmy się na wycieczkę do Piekarni GS SCH w Komorowie, w której wypiekane jest pieczywo bez konserwantów, na naturalnym zakwasie. Obejrzeliśmy pomieszczenia, w których przygotowuje się oraz piecze chleb i bułki. Przyjrzeliśmy się przyrządom i maszynom, które w piekarni spełniają bardzo ważną rolę – piekarskiej łopacie do wyciągania gorących bochenków z ogromnego pieca oraz urządzeniom do mieszania ciasta chlebowego. Mieliśmy okazję spróbować ciepłego chleba razowego z chrupiącą skórką.
Poznaliśmy pracę piekarzy, z której wszyscy korzystamy na co dzień, i zobaczyliśmy miejsce nie dla wszystkich dostępne.