Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015
W ramach projektu Szkoła Promująca Zdrowie, w dniach 16-23 października Szkoła Podstawowa nr 3 w Płońsku im. Stanisława Wyspiańskiego brała udział w ogólnopolskiej kampanii pod hasłem „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia 2015”
Uczniowie przygotowali gazetki tematyczne o walorach pieczywa na zakwasie. Wykorzystując różne techniki, wykonali oryginalne prace plastyczne zachęcające do spożywania chleba razowego. Najciekawsze prace zostały zaprezentowane na ekspozycji. We wszystkich klasach odbyły się zajęcia kulinarne, podczas których dzieci przygotowały smaczne i zdrowe kanapki z chleba na zakwasie. Podczas degustacji różnego rodzaju chleba, uczniowie omawiali wartości odżywcze pieczywa. Do kampanii włączyły się mamy i babcie, które upiekły przepyszne chleby. Dzieci mogły skosztować różnych wypieków i zachwycać się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Promując zdrowe jedzenie bez konserwantów, rodzice dostarczyli również domowe przetwory: dżemy, konfitury i własnoręcznie zrobione masło. Uczniowie klas trzecich podczas wizyty w piekarni dowiedzieli się, jak prawidłowo przygotować zakwas na chleb oraz jakiego rodzaju mąki używać do jego wypieku, poznali różne gatunki pieczywa oraz mieli możliwość degustacji i oceny smaku pieczywa. Na zakończenie Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu uczniowie przygotowali zdrowe, kolorowe kanapki, którymi podczas przerw częstowano dzieci i rodziców, zwracając uwagę, że zdrowy chleb i warzywa są najlepszą alternatywą dla słodyczy. Wystarczy odrobina zaangażowania i pomysłowości, aby jedzenie było i zdrowe, i apetyczne.