Przygoda edukacyjno- kulinarno-ruchową w gospodarstwie Państwa Sznajderów
19 listopada klasy odbyliśmy niesamowitą przygodę edukacyjno- kulinarno-ruchową w gospodarstwie Państwa Sznajderów. P. Emilia opowiedziała nam o zdrowym odżywianiu oraz roli warzyw i owoców w życiu człowieka . Wykładu o tematyce żywieniowej słuchaliśmy z zapartym tchem, niemalże jak bajki. Zachęcone do wzmacniania „armii dobrych bakterii” dzieci wzięły udział w degustacji – próbowały soków z kiszonych warzyw, zajadały się kiszonym czosnkiem, kalafiorem, kapustą i ogórkami.
W programie były też warsztaty kiszenia buraczków oraz przyrządzania surówki z kapusty kiszonej. Każde dziecko przygotowało własnoręcznie słoik z buraczkami oraz miskę surówki. Nasi uczniowie spisali się na medal! Po warsztatach skorzystaliśmy z placu zabaw, w ruch poszły bańki, piłka i rakiety do badmintona.Po relaksie znowu zabraliśmy się do pracy na polu! Większość z dzieci miała po raz pierwszy okazję uczestniczyć w wykopkach warzyw.
Po skończonej pracy już czekało na nas ognisko i pieczone gorące ziemniaczki.