Obchodziliśmy „Święto Pieczonego Ziemniaka
Wrzesień to miesiąc, który zachwyca nas bogactwem barw, różnorodnością zjawisk przyrodniczych oraz obfitością darów. Stało się to dla nas inspiracją do zorganizowania 17. września Święta Pieczonego Ziemniaka. Jest to idealny czas na świętowanie, ponieważ ziemniaczane zbiory mają się właśnie ku końcowi. A i pogoda dopisała, to humory i chęć do zabawy wszystkich uczestników były znakomite, zatem czego chcieć więcej???
My, jako starsi uczniowie z klasy IV, V i VI udaliśmy się do lasu w Sielcu. Drogę pokonaliśmy pieszo, trochę nas bolały nogi, ale perspektywa świetnej zabawy wzięła górę nad zmęczeniem. Wędrówka pobudziła apetyty, więc od razu przystąpiliśmy do głównej atrakcji dnia – pieczenia oraz smakowania kiełbasek i ziemniaków. Zapłonęło ognisko, zapachniały smażone na kijkach kiełbaski, a w popiele powoli piekły się ziemniaki. Upieczone kiełbaski smakowały, jak potrawy z najlepszej kuchni świata. Po pierwszym posiłku przyszedł czas na bohatera dnia – ziemniaka. Wyjęte z żaru ogniska smakowały wybornie. Atrakcją w lesie były również obrazki malowane „przyrodą”. Wyobraźni nie brakowało, za farby i kredki posłużyły liście i owoce drzew, węgielki z ogniska, mech, porosty i kwitnące jeszcze gdzieniegdzie leśne kwiatki. Była to ciekawa i udana impreza. Na koniec odwiedziliśmy naszą „Karolinę” i w dobrych humorach wróciliśmy do szkoły.