Lekcja zdrowych nawyków żywieniowych w Tesco
20 października uczniowie z klasy III i II wraz z wychowawcami, ruszyli na wyprawę po zdrowe nawyki żywieniowe do Tesco w Piwnicznej Zdrój. Pouczająca podróż po sklepie pozwoliła uczniom zgromadzić zdrowe produkty, które można zabrać na każdą wyprawę. Nasza przygoda zaczęła się od stoiska warzywnego. Tam mogliśmy zobaczyć, dotknąć, posmakować znane i mniej znane warzywa.
Następnie udaliśmy się na dział owoców. Na mapie świata odszukaliśmy owoce, które się tam znajdowały. Kolejny etap wyprawy to owoce suszone. Okazało się, że nie gorsze od słodyczy a nawet niektóre znacznie lepsze. Dzieciom nie tylko posmakowały bakalie, które jak uznały mogą stanowić zdrową przekąskę ale też np. awokado, które cieszyło się dużym powodzeniem wśród uczniów. Szlak wyprawy doprowadził nas do jajek. Tam pani Elżbieta pomogła nam odkodować stemple na jajkach. Ponieważ jajka potrzebne są do produkcji makaronów udaliśmy się na dział kasz i makaronów, gdzie szukaliśmy tych zdrowych produktów. Okazało się, że nie wszyscy znają ciemne makarony. Następnie przeszliśmy na dział z wodą mineralną. Poznaliśmy różne rodzaje wody, ich składy, dowiedzieliśmy się, że woda i soki ze świeżych owoców powinny zastąpić kolorowe oranżady, cole i podobne produkty. Nie zabrakło również szeregu zagadek, poszukiwań ukrytych naklejek, które utworzyły piramidę żywienia. Podczas wycieczki uczniowie zdobyli dużą wiedzę na temat wielu zdrowych produktów. Na zakończenie ekspedycji dzieci otrzymały upominki w formie zdrowych przekąsek oraz książeczek edukacyjnych. Otrzymaliśmy tez boks edukacyjny dla swojej Szkoły, w skład którego wchodzi 10 scenariuszy lekcji oraz zestawy do przygotowania eksperymentów z uczniami. Wycieczka była bardzo udana!