Powrót do BlogowiSKO Szkoła Podstawowa nr 42 im. K.I. Gałczyńskiego w Lublinie
Jak smakuje jedzenie, które jest przyrządzane zgodnie z wiedzą naukową? Czym jest i na czym polega kuchnia molekularna?

Jak smakuje jedzenie, które jest przyrządzane zgodnie z wiedzą naukową? Czym jest i na czym polega kuchnia molekularna?

Warszawa 25.04.2017

Częściową odpowiedź na te pytania otrzymali uczniowie z klasy 2b podczas super pokazów.

 Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Potrzebne są do niego solidna wiedza, laboratoryjne wyposażenie i talent. Celem kuchni molekularnej jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.
Lody o smaku kapusty, żelki bananowe? Czemu nie? Wypróbuj nowe smaki !

 

Pozostałe wpisy z tej kategorii

Mikołajki

11.12.2015
Do nas przybył Mikołaj, a wkrótce my będziemy Mikołajem.
Więcej Mikołajki

Dzień Ziemi

22.04.2024
Tegoroczne obchody Dnia Ziemi odbyły się pod hasłem "Planeta kontra tworzywa sztuczne".
Więcej Dzień Ziemi