Dzień pieczonego ziemniaka i chleba
Dzień pieczonego ziemniaka i chleba na stałe wpisał się już w tradycje szkoły. Przedszkolaki, uczniowie podstawówki i gimnazjum integrowali się przy zarabianiu ciasta na chleb i wykonywaniu warzywnych sałatek, które twórczo dekorowali i ze smakiem pozjadali.
W dniu 1 X 2013 r. rodzice wraz z nauczycielami zorganizowali w szkole Dzień pieczonego ziemniaka i chleba, który na stałe wpisał się już w tradycje szkoły. Na początku uczniowie klasy II propagowali zdrowe żywienie w przedstawieniu Król Lul i warzywa M. Strzałkowskiej. Następnie w wylosowanych zespołach przedszkolaki, uczniowie podstawówki i gimnazjum integrowali się przy zarabianiu ciasta na chleb i wykonywaniu warzywnych sałatek, które twórczo udekorowali. Znajomością warzyw, owoców i przypraw wykazali się podczas odgadywania ich zmysłami wzroku, smaku i węchu. Najstarsi wykazali się ogromną opiekuńczością wobec maluchów podczas konkurencji sportowych. Promocja zdrowego jedzenia i aktywności ruchowej zakończyła się pokazem mody rolniczej. Dzieci, rodzice i wszyscy pracownicy szkoły w ciągi dnia posilali się smakowitymi ziemniakami wprost z ogniska i przepyszym chlebem własnego wypieku. Oszczędnie i bardzo zdrowo.