Powrót do BlogowiSKO Szkoła Podstawowa nr 3 im. Piotra Firleja w Lubartowie z oddziałami gimnazjalnymi (Gimnazjum nr 2 im. Henryka Sienkiewicza)
Zdrowie zaczyna się na talerzu!

Zdrowie zaczyna się na talerzu!

Warszawa 10.04.2016

Jeżeli chcesz dożyć sędziwego wieku w pełni zdrowia i jasności umysłu musisz wiedzieć , że oprócz aktywności fizycznej , właściwe odżywianie to podstawa funkcjonowania naszego organizmu. Jednym słowem - JEDZENIE MA ZNACZENIE.

Takie hasło przyświeca ucznim Gimnazjum nr 2 w Lubartowie, w cotygodniowych akcjach „Strefa witamin”.

11 lutego 2016r, Alicja Łebkowska, Natalia Blicharz, Kasia Sierant i Ola Gaweł przygotowały „II Strefę witamin”, a  w niej przepyszne zdrowe kanapki na razowym pieczywie. Cała szkolna brać oraz nauczyciele i pracownicy szkoły mogli degustować kanapki z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką, posypane zielonym koperkiem, a także kanapki z pastą jajeczną. Do tego porcja witaminy C w postaci wody z cytryną, czyli lemoniady. Dodatkowo każdy uczeń otrzymał ulotkę z informacją o wartościach odżywczych i korzyściach zdrowotnych konsumowanych produktów.

Soki owocowe, pomarańczowy, jabłkowy, marchwiowy i z buraka oraz sałatka owocowa to propozycja kolejnej grupy uczennic, na kolejną „III Strefę witamin”. Tym razem swoją „wizję zdrowia” realizowały: Weronika Gdula, Kinga Prażmo, Karina Góralska i Patrycja Pindłowska. Za ich sprawą, 3 marca 2016r, najbardziej obleganym miejscem w szkole był łącznik, gdzie można było skosztować pyszności przygotowanych na tę okazję. Można śmiało stwierdzić, że te degustacje stają się tradycją i z wielką niecierpliwością czeka na kolejne,  cała społeczność szkolna.

10 marca 2016r, na szkolnym łączniku już po raz czwarty zagościła „Strefa zdrowia”. Choć tym razem królowały słodkości, nie zabrakło też witamin. Wiktoria Antoniak, Weronika Gdula, Patrycja Pindłowska, Alicja Pietrzela, Marlena Sędowska i Iga Piskorska przygotowały sernik  z galaretką, owocami i bitą śmietanką, ciasto czekoladowe, muffiny , truskawki i pomarańcze w czekoladzie oraz napój czekoladowy, który w ilości 6 litrów rozszedł się w mgnieniu oka, tzn. podczas dwóch przerw międzylekcyjnych. Kolejny sukces i znowu tygodniowe oczekiwanie na następną  strefę. Co tym razem będzie? I kto przygotuje degustację? – zastanawiali się uczniowie.

Jagoda Dziuba, Gabrysia Hudaś, Gabrysia Wojtaś i Laura Florek to autorki kolejnej STREFY ZDROWIA, która przebiegała pod hasłem „Białko i wapń! Udana para”. W roli głównej wystąpił ser żółty, a tak dokładnie jego cztery rodzaje, czyli: dwukolorowy ser dublet, ser gouda, ser z orzechami włoskimi oraz pełnotłusty serek Figaro. Kolejnym bohaterem był „Twarożek Babuni”. Z ulotek rozdawanych podczas degustacji, młodzież naszego gimnazjum dowiedziała się  że sery zawierają białka, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E i K) i minerały (oczywiście wapń, ale także fosfor, sód, potas i magnez). Sery podarował nam  Prezes Spółdzielni Mleczarskiej „Michowianka”,  pan Jan Chabros. A przekonała go do tego pani Dorota Tokarska – mama Jagody. Degustowaliśmy więc smaczne przekąski, kanapki i koreczki.  Dodatkowo dziewczyny przygotowały mega smaczny koktajl truskawkowo – jagodowy na bazie mleka i jogurtu oraz sernik z truskawkami. Co prawda, za sernik trzeba było zapłacić  symboliczną złotówkę, na pokrycie kosztów naczyń jednorazowych użytych do degustacji, ale było warto! Ogólnie było smacznie, zdrowo i kolorowo co można zobaczyć oglądając fotografie.   W przygotowaniu tej degustacji  pomagały mamy:  Jagody Dziuby i Gabrysi Hudaś, które zaangażowały się w to przedsięwzięcie całym sercem, za co im z całego serca dziękujemy.

Przed nami święta.  A więc dłuższa przerwa. Czy za dwa tygodnie ktoś podejmie się kolejnego wyzwania? I co tym razem będzie?  

Pozostałe wpisy z tej kategorii