XIX Wrocławski Festiwal Nauki Na Tropach Wiedzy
Uczniowie Gimnazjum uczestniczyli w wykładach z chemii w Instytucie chemii i pokazach doświadczeń fizycznych w Instytucie Fizyki chemii Uniwersytetu Wrocławskiego .
Pierwszy wykład poprowadziła p. dr inż. Alicja Kluczyk „Czy wiesz co jesz? Fałszerstwa w świecie sztuki kulinarnej”. Uczniowie znaleźli odpowiedzi na szereg pytań: czy wiemy co jemy?; czy zawartość opakowania z produktem żywnościowym jest zgodna z opisem na etykietce?; na jakich produktach przeprowadzają fałszerstwa firmy produkujące żywność? ; jakie badania są wykonywane w celu wykrywania fałszerstwa spożywczego.
Drugi wykład poprowadził p. dr Remigiusz Bąchor „Słodkie i gorzkie związki chemiczne”. Ten wykład dla uczniów okazał się ciekawszy . Uczniowie przypomnieli sobie jak rozpoznajemy smaki. Poznali podział cukrów, przykłady słodzików i porównanie ich słodkości wg skali. Poznali wzory chemiczne i nazwy najsłodszych związków i ich zastosowania w przemyśle. Dowiedzieli się ,że słodkie mogą być również białka. Prowadzący opowiedział o pracy jaką wykonuje organizm podczas trawienia , spalania cukrów oraz wpływie cukrów na zęby, co za sobą prowadzi konieczność żucia gumy ze słodzikami: sorbitolem i ksylitolem. Wykładowca zaprezentował związki gorzkie, które w tylko małych ilościach są bezpieczne dla zdrowia, w dużych wywołują choroby, a nawet śmierć.
Ciekawostka: kobiety mogą zjeść 6 łyżeczek cukru /dzień, mężczyźni 9 łyżeczek/dzień. Przeciętny Amerykanin zjada średnio 23 łyżeczki cukru w ciągu dnia!!! Puszka coca – coli zawiera 8-10 łyżeczek cukru.
Byliśmy również w Instytucie Fizyki na Uniwersytecie Wrocławskim. Zwolennicy doświadczeń fizycznych mogli obejrzeć z bliska, prowadzone na wielu stanowiskach, różne pokazy doświadczeń fizycznych prowadzone przez studentów tego wydziału. Mogli nawet uczestniczyć w nich! Wszystkie pokazy były wyjaśniane przez prowadzących doświadczenia. Zaprezentowano doświadczenia z elektrostatyki, z kinematyki i elektryczności. Uczniowie poznali m.in. krzywą Lissajous, zasadę zachowania momentu pędu, jak zachowuje się stożek na równi pochyłej.
Ciekawe efekty, miła atmosfera sprawiła że można polubić nawet fizykę…J.
Warto przyjeżdżać na takie wykłady i pokazy i uczyć się od fachowców i miłośników chemii i fizyki.