Powrót do BlogowiSKO Szkoła Podstawowa nr 3 im. Piotra Firleja w Lubartowie z oddziałami gimnazjalnymi (Gimnazjum nr 2 im. Henryka Sienkiewicza)
Realizujemy program „Żyj smacznie i zdrowo”

Realizujemy program „Żyj smacznie i zdrowo”

Warszawa 03.01.2016

Jest to już VI edycja akcji edukacyjnej marki WINIARY dla młodzieży gimnazjalnej prowadzonej we współpracy z Bankami Żywności. Główną misją programu jest nauka zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród gimnazjalistów postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Postawa ekologiczna powinna towarzyszyć wszystkim codziennie w trakcie przygotowyw

            Dla uczestników programu przygotowano wiele atrakcji: porady i wskazówki żywieniowe, możliwość zadania pytania dietetyczce i profesjonalnemu kucharzowi, smaczne i zdrowe przepisy, ciekawostki żywieniowe, filmy edukacyjne i kulinarne.

            Patronami honorowymi akcji są Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Sportu i Turystyki, Ministerstwo Zdrowia, Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji, Polski Instytut Nauk Żywieniowych oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Do tej pory w poprzednich edycjach wzięło udział łącznie ponad 12 000 szkół z całej Polski.

Zajęcia tegorocznej edycji programu odbywały się w trzech sesjach:

            Najpierw rozwiązywaliśmy ankietę, w której zaznaczaliśmy swoje przyzwyczajenia żywieniowe, np. Czy spożywamy śniadanie codziennie przed wyjściem z domu?, Ile wody pijemy dziennie?, Czy spożywamy regularnie 5 posiłków w ciągu dnia?

            Następnie zapoznaliśmy się z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia i oglądaliśmy filmy z udziałem dietetyka. Przewodnikiem po tegorocznej edycji programu był miłośnik gier Blow prowadzący swój autorski kanał na YouTube.

            Po uczestnictwie w programie wiemy już, jak powinniśmy postępować, aby cieszyć się zdrowiem i dobrą kondycją jak najdłużej. Poznaliśmy wiele ciekawostek związanych ze zdrowiem, odżywianie i gotowaniem. Uczyliśmy się także komponować zdrowy jadłospis z wykorzystaniem odpowiednich produktów z poszczególnych grup żywieniowych.

            Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał pakiet materiałów informacyjnych oraz książeczkę z 15 przepisami na zdrowe pyszności przygotowaną przez dietetyka Katarzynę Zadkę i szefa kuchni Jerzego Pasikowskiego.

Smacznego i na zdrowie!

Pozostałe wpisy z tej kategorii