Powrót do BlogowiSKO Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Latowiczu
Dzień Wegetarian

Dzień Wegetarian

Warszawa 11.01.2017

11 stycznia 2017r.

Wegetarianie mają swoje święto 11 stycznia. Jedni twierdzą, że wegetarianizm to sposób odżywiania, sami zainteresowani tłumaczą, że to styl życia. Zwolenników z roku na rok jest coraz więcej. Szacuje się, że w Polsce wegetarian jest już około 2 milionów, a większość z nich to ludzie młodzi.

Motywacją do przejścia na wegetarianizm są w głównej mierze względy zdrowotne i estetyczne. Przedstawiciele tej grupy argumentują, że pożywienie roślinne magazynuje w sobie energię, a co za tym idzie dostarcza jej o wiele więcej do organizmu. Jednocześnie niejedzenie mięsa obniża poziom cholesterolu oraz eliminuje ciśnienie tętnicze. Istnieją również minusy przejścia na wegetarianizm. Między innymi niedobór poszczególnych witamin.

Laktoowowegetarianizm to powszechna nazwa diety, która dopuszcza spożywanie produktów mlecznych i jajek. Dzięki temu dostarcza organizmowi wielu składników, których nie ma w diecie wegetariańskiej niezawierającej tych produktów. Podstawą tego jadłospisu są warzywa, owoce, rośliny strączkowe, produkty zbożowe, jaja, makarony, kasze oraz przetwory mleczne.

Podstawą diety, nie tylko wegetariańskiej, są produkty zbożowe, takie jak pieczywo czy makarony.  Znajdujące się w nich węglowodany złożone warunkują prawidłowe funkcjonowanie mięśni i mózgu. Makaron jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych. W jego skład wchodzą świeże jajka, mąka z pszenicy durum oraz mąka pszenna. Makaron połączony z warzywami, soczewicą, soją czy cieciorką może stanowić pełnowartościowy posiłek dla praktykujących wegetarian. Właśnie dlatego potrawy zawierające ten składnik znajdują się w wielu przepisach wykluczających produkty mięsne.

 

Pozostałe wpisy z tej kategorii